Follow me on twitter!

Fans :D

Follow by Email

September 23, 2009

of rendang,ketupat and duit raya~








Affirmation-Savage Garden


I believe the sun should never set upon an argument
I believe we place our happiness in other people's hands
I believe that junk food tastes so good because it's bad for you
I believe your parents did the best job they knew how to do
I believe that beauty magazines promote low self esteem
I believe I'm loved when I'm completely by myself alone

I believe in Karma what you give is what you get returned
I believe you can't appreciate real love 'til you've been burned
I believe the grass is no more greener on the other side
I believe you don't know what you've got until you say goodbye

I believe you can't control or choose your sexuality
I believe that trust is more important than monogamy
I believe your most attractive features are your heart and soul
I believe that family is worth more than money or gold
I believe the struggle for financial freedom is unfair
I believe the only ones who disagree are millionaires

I believe in Karma what you give is what you get returned
I believe you can't appreciate real love 'til you've been burned
I believe the grass is no more greener on the other side
I believe you don't know what you've got until you say goodbye

I believe forgiveness is the key to your own happiness
I believe that wedded bliss negates the need to be undressed
I believe that God does not endorse tv evangelists
I believe in love surviving death into eternity

I believe in Karma what you give is what you get returned
I believe you can't appreciate real love 'til you've been burned
I believe the grass is no more greener on the other side
I believe you don't know what you've got until you say goodbye(Repeat 2)
Until you say goodbye
Oh no no no no no

September 18, 2009

September 15, 2009

Rouse up!


ROuse up! Rouse up young STARIANS all.... aha korg sambung sendiri..

Assalamualaikum. Post kali ni agak sensitif. Bukan CASE SECITIVE kayh.


KEpada yg rase2 xde kaitan dgn post ni silalah mem'berambuskan' diri anda yeh.

*************************************************************************************

15 September 09, aq yg cuti awal sempena raye ni menggagahkan kaki ke alma mater tu. Mulanya agak berat hati sbb sume sedia maklum dgn isu yg hangat skrg. Jadi takut2 dgn membawa nama sbgai ex-STAR a.k.a STAROBA(walaupun blom daftar) aq pun pergila jugak ke STAR. Ceritanya aq tumpang rumah AFU.

Beginilah*versi skema sikit*.

Almaklum byk sgt tragedi yg berlaku mase terakhir2 kita kt cni. Diakui, rmai di antara kita yg meninggalkan alma mater ni dgn rasa kecewa,marah,tensen, down, sedih dan mcm2 lagi negatif feeling. Kesannnya aq nmpak sampai skrg sbb ramai je rakan2 yg tidak lagi proud mengakui diri sebagai STARIAN sepertimana ketika kite junior2 dlu.

Ade yg menyalahkan alma mater ini kerana terkandas. Ada yg melepaskan rasa mrh pd alma mater ni krn tidak berjya sperti rakan yg laen. Ada juga yg memencilkan diri kerana rasa malu dgn kejayaan yg laen. Tapi kita sbnrnya lupa bhw 'hanya kita yg menentukan hala tuju diri'.

MASALAH
Jgnlah jadi seperti segelintir senior yg terus memencil diri slps keluar. Mari same2 kita menyumbang kpd alma mater nih. Semua sedia maklum kan skrg alma mater ni bergolak dgn isu2 hangat. Jadi sudah mjadi tugas kita utk mencari penyelesaian, kalau tidak pun membntu pihak sekolah. Aq bukannya nak kite masuk campur dlm urusan besar seperti pertelingkahan antara STAROBA-ADMIN, tp jomla kita sama2 meredakan ketegangan.

Sekurang-kurangnya jomla lawat sekolah. Benar, mungkin ada segelintir guru yg tidak senang dgn segelintir kita, namun jgn lupa ada terlalu ramai lg guru dan pelajar yg mengharapkan kdtgn senior2 ni.

Keadaan skrg agak kritikal krn pelajar2 berada dlm keadaan terumbang ambing, terutama bdk lower form. Jadi sukakah anda melihat mereka yg sepatutnya menjaga dan menaikkan name alma mater ni menjadi perosak segalanya? Tidak kan? Ingatlah walaupun kita sudah menjejakkan kali keluar, namun apa2 berlaku cthnya jika tercalar nama almameter ini, pasti kesannya kita terima bersama.

Kpd yg masih terasa hati dgn para guru/admin, sudahlah, kita buang yg keruh dan ambil yg jernih. Pentingkanlah apa yg lebih penting seperti alma mater ni.

ISU
Kami di *** dah berbincang serba sedikit. Mmg, mslh bdk2 STAR(termasok kite) ialah kurangnya pendedahan tentang kejayaan senior2. Sbb tu lah mereka kurang motivasi,kabur tentang hala tuju masing, xde semangat nak berjaya. Ini fakta dan bukan mainan kata sbb berapa ramai antara kita yg tahu tntg SAT,IB,A-LEVEL,DIPLOMA,MATRIKS,ASASI, sblm keluar STAR. Mmglah, kita kurang diberi informasi tentang bnde2 ni sehingga terkinja2 slps SPM. kalau nak dibandingkan dgn pelajar2 SAS,koleq etc, kita nmpaknya jauh ketinggalan.

Penyelesaian
  • Berkomunikasi dgn para guru di sekolah
  • ambillah tahu perkembangan semasa
  • sesiapa yg berkesempatan anjurlah program2 utk student
  • lawatlah skolah sekurang2 sekali setahun
  • hilangkan rasa marah,kecewa,gelisah,takut dihati, ingatlah kejayaan dan kemanisan di sana
  • jgnlah fikirkan diri sendiri shj, kalau tidak mahu menyumbang kpd sekolah ingatlah guru, kalau tidak kpd guru, ingatlah sekolah
Jadi harapan aq besar agar kita kembali menyinar. SPM bukannya indikator KEJAYAAN. Jgn ada yg rasa inferior, segan silu plak.

Slm~
HARINN.


September 14, 2009

Lu Jgn Kurang Aja!~

Ini ada satu cerita. Hari yg amat2 memenatkan. Tambahan pula adala adegan2 yg sgt2 menarik. Sy pun xsangka perjalanan balik ke rumah harini akan jadi mcm nih.

Seperti yg sedia maklum, sy mengambil kesempatan sempena cuti raya selama 2 minggu nih utk melawat almameter terchenta(haha). Sng saje, sy jd hitch-hiker dr lembah beringin ke Ipoh...
Okey, tipu je. Tumpang kwn yg tinggal di tg rambutan. Smpai di Ipoh sy pun tnpa segan silu menelefon rakan STAR, AFU.. dialognya lbey krg cegini
" Weyh afu amek aq. Da nk smpai STAR ni. "
afu - " Jap2 aq nak mandi"

* perbualan seterusnya tidak penting*

KEsimpulannya sy menumpang di rumah kwn spanjang 2 hari di ipoh. BAik topik utama post ni adalah berkenaan perjalanan balik ke rumah.

Isnin, 14 September 2009, sy pun menaiki bas konsortium xpress jam 11.30am ke Puduraya. Mcm biasa jalanraya agak sesak. Tp x terasa sbb sedar shaja sy dah berada di KL(inilah akibat tidur lmbt di rumah org).

Smpai shj die tmpt yg ditetapkan, pkcik driver pun mengarahkan kami turun. Cehs. Sebaik shj sy meneruskan perjalanan utk mencari bas metro 21, tiba2 seorg lelaki berkulit gelap menghampiri. Pada mulanya sy x terperasan dipanggil kerana sibuk melayan lagu Guns N Rose-Sweet Child O'Mine.

Beliau bertanya *dlm English* adakah sy reti berbahasa Inggeris. Raut wajahnya yg kasihan, menampakkan betapa desperatenye dia. lalu dia bertanya adakah sy blh membantunya. Ceritanya dia adalah warga India, dtg ke Malaysia utk apentah. Dia ingin ke JB tp tiada duit. Jadi dia meminta ehsan sy utk memberinya RM20 sbgai tambang ke JB.
Sy berfikir sejenak. Mmg, dlm kotaraya KL ni terlalu banyak tragedi sudah terjadi. Dan naluri sy terasa kuat utk meragui lelaki tersebut. Namun sy gagahkan jiwa meneruskan perbualan * walaupun tgn dah separuh kejang mmbawa beg yg terlalu berat*. So nak dijadikan cerita, akhirnya sy berlalu pergi kerana tidak terpancar keikhlasan pd lelaki tersebut. Namun sbnrnya berat hati utk meninggalkan beliau. Namun apakan daya, poketku juga kosong.. Huhu..

Jalan pnya jalan, akhirnya jumpa juga bas metro 21. Mcm biasa. Sy naek dgn selamba da terus menajamkan mata mencari kerusi kosong. Haish.. Lega.. Rehat jap. Tetapi rehatku yg sebentar dlm bas metro terganggu apabila berlaku pertelingkahan dgn seorg warga emas dgn konduktor bus. Pada mulanya sy tidak perasan pertelingkahan tersebut kerana sibuk meayan mp3. Tetapi akhinrya terdgr juga apabila warga emas tersebut meninggikan suara. Beliau berkata 'Lu jgn kurang ajar!'...

Terlihatkan situasi yg agak menarik ni * hehe.. sy menumpukan sepenuh perhatian pd pertelingkahan tersebut. Isunya ialah warga emas tersebut tidak dpt menerima hakikat bahawa tambang bas sudah naik dan berkeras utk dicaj cuma RM2.00 utk ke Puchong. Haish uncle dlu pun sy pegi Puchong RM2.50 maaa.... Jadi konduktor bus itu pun dgn kerasnya juga mempertahankan kebenarannya. Warga emas tu tak habis2 berteriak 'jgn kurang ajar!'..
Kasihan pula sy kt bro tuh kerana pd pemerhatian sy, dia tidaklah bersikap 'kurang ajar'.. Akhirnya bro konduktor tu mengalah dgn ayat pasrah 'xpe pakcik sy respek org tua'. Lalu memberikan harga tambang sperti yg dimahukan warga emas itu. Org tua la katekan. Mungkin sudah nyanyuk. kang dilayan kita pula yg dipandang serong... Kecewa dgn pengakhiran tersebut *sy mengharapakn ending yg lebih dramatis. haha* sy pun menyambung tidur sambil leka mendgr mp3...

SKIP*

Akhirnya sampailah di rumah setelah lebih kurang5 jam di dlm bas... Alhamdulillah..


September 4, 2009

Fikirlah~

Adakalanya kita perlu cuba berfikir. Tentang setiap perkara yg terjadi.
Adakah ianya secara kebetulan ataupun sudah ditakdirkan, ataupun dgn kata lain sudah tercatat 'di langit' peristiwa yg berlaku ni?
Kadangkala manusia mudah lupa(bukan Melayu shj ya) betapa beruntungnya dikurnia segala yg ada.
"Saya sering mengeluh kerana kehilangan selipar, tapi suatu hari saya terlihat seorg hamba yg ketiadaan kaki, hati tersentuh" - ini antara ungkapan faveret oleh seseorg yg saya kenali.
Jadi seharusnya kita bersyukur dan cuba menikmati rahmat yg diberi. Tapi yg paling penting adalah meng'utlise' ataupun mengoptimumkan rahmat yg sudah diberi. Salah satunya ialah kecerdasan akal. Seringkali kita terleka untutk menggunakan kurniaan ini sepenuhnya. Adakah anda tahu bahawa manusia menggunakan hanya 10% drpd kemampuan akalnya. Jadi cuba bayangkan apa yg kita mampu buat jika 100% keupayaan berjaya digunakan. Fikirlah~

At the moment~