Follow me on twitter!

Fans :D

Follow by Email

October 25, 2011

Hah.. Pe dia F*@$ , A@$#*(@), B&@&

Fuhhh.. Lamanya tak update blog tersyg ni.

Kesian pulak tgk berhabuk sana sini,.. Ikan dah tak xterbela, nasebla tak bernyawa betul2. Kalau x mesti dah arwah ni.

Assalamualaikum.

Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:
“Bukanlah (golongan ini) daripada orang beriman yang sempurna imannya : orang yang suka mengecam, suka melaknat yang suka bercakap kufur dan yang suka mencarut” - Riwayat Ahmad


Haa.. Rasenye semua dah boleh agak tajuk post kali ni.

Kita bisa dgr kwn2 kita mencarut kan. Macam2 lah bunyiknya. Hampir setiap kaum ade carutan tersendiri. Melayu ada, Cina ada, India ada. MEnariknya, kaum Arab tak ada. Menurut ustaz Nizam, kaum Arab ni paling teruk pun ungkapan seperti yg dikeluarkan oleh Abu Jahal terhadap Rasulullah SAW sehingga dibalas oleh Allah SWT dlm surah Al-Masad

Mencarut,

Ada rakan yg 24/7 berbuih mulutnya dgn carutan. Makan mencarut, belajar mencarut, berborak mencarut, hampir setiap masa lah. Nak di jadikan cerita, mencarut tu dah jd mcm zikir plak. Rosak.. rosak.. 

Mencarut,

Ada pulak yg mencarut sebab melatah. Kalau Mak Minah melatah dgn ungkapan, 'Opocot mak kau'..
Rakan kita yg ni mencarut sbb latahan dia. Di usik sedikit, keluarlah mcm2 ungkapan. F ada, B ada, A ada.... Tak terkata.

Mencarut,

Bagi yg suka marah, mencarut ni dah jadi cara melepaskan marah. Lumrah kita dgr di Negaraku kalau marah je, mesti terkeluar perkataan B*** tu. 

Mencarut,

Zaman mukabuku ni, ada pulak yg mencarut melalui laman so-Sial. Sedih apabila ada rakan2 yg secara terangan mencarut dan mengeluarkan kata2 kesat tanpa haluan. Apakah motif utama? Nak kata marah, jeritlah kuat2, hentak kepala kat dinding ka, p larik 100m ka. Tapi apabila status FB dijadikan medium utk luahan ketidakpuashatian, rasionalnya masih kabur. 


Maruah

Mungkin ramai yg tidak sedar, atau lebih teruk lagi buat2 tidak sedar, betapa mencarut itu menjatuhkan maruah sendiri. Kita bebas mengeluarkan sebarang perkataan. Bak kata org Barat 'Freedom of Speech'. Tapi sedar atau tidak, apabila mencarut, kita sebnrnya menyebabkan org sekeliling berasa tidak selesa. 
Maruah kita sbnrnya tercalar. 'Respek' rakan2 mulai pudar. Cuba bygkan kalau imam masjid yg fasih mengaji suka mengeluarkan kata2 kesat. Ada ke makmum yg kan solat dibelakangnya?

Cikgu saya selalu pesan hal ini. Mencarut itu sebnrnya telah merendahkah martabat diri. Kita secara tidak langsung telah membuatkan org lain memandang rendah pada diri dgn mencarut. 


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari kemudian, maka hendaklah ia berkata perkara yang baik atau diam. Dan sesiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Kemudian, maka hendaklah ia memuliakan jirannya. Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari kemudian maka hendaklah ia memuliakan tetamunya.”- 
Riwayat Bukhari dan Muslim


Mesti ramai yg pernah dgr hadis ni kan. Renung-renungkan Insyaallah.

Doing the right thing the wrong way, maybe?

 

July 14, 2011

penantian satu penyeksaan






Lebih 1 dekad Sekolah Tuanku Abdul Rahman kempunan piala Perdana Menteri, piala paling berprestij SBP, setiap pendebat SBP mesti memendam mimpi untuk menjulang piala Perdana Menteri. Manakan tidak, piala PM ni boleh kata sebagai penobat kehebatan sesuatu sekolah.
Mungkin masih ada debat UIAM, tapi bagi pelajar SBP, piala PM tetap paling utama.

Sudah pasti, STAR antara sekolah yg mengejar impian menggapai awan untuk menjulang piala tersebut. Semenjak zaman abg Hasril, piala tersebut mungkin sekadar lambaian jauh. Kini, impian jadi kenyataan. Molek kiranya segala puji dicurah kepada Umi Noridah yg bertungkus lumus berkorban jiwa dan raga demi pasukan debat STAR. Semenjak kehadiran Umi Noridah ke STAR pada tahun 2003*kurang pasti, hehe* , pasukan debat bm STAR bagaikan mati hidup semula.

Tidak lupa juga encik Shahnun yg rela dan setia mengiringi pasukan debat bm STAR. Juga guru2 yg pernah menyumbang keringat kepada pasukan debat bm STAR. Visi umi Noridah cukup tinggi, setelah membawa KISAS menjulang piala PM dan UIAM, STAR mesti mencapai yg sama. Begitulah lahirnya famili HEXA yg diasaskan oleh kami(Harinn, Farid, Bebet), bertujuan merapatkan hubungan kami. Hasilnya sangat mengagumkan. Apa yg paling penting sebenarnya adalah untuk memupuk semangat yg tinggi dlm adik2 pendebat. Oleh itu, rasa bangga dan kesedaran sebagai famili HEXA mmg diterapkan.

14 Julai, lagu Ilmu Panduan Hidup dan Rouse Up bergema di dewan gemilang PICC! Awal dan akhir. Seluruh warga STAR bagai histeria pabila pengacara majlis menyebut, 'usul diterima!'.. Ayat seterusnya semua tak kedengaran. STAROBA(terutama abg hasril, abg saleh, en fadzil), guru, dan pelajar STAR semua melompat keriangan bagaikan PICC kami yg punya. Haha... benar rasanya. Kami berkongsi impian yg sama. Kelibat pendebat lama seperti en azlan, abg adam, mama, celi, bapak, siraj, bebet, farid,acap, dan ramai lagi, jadi bukti betapa piala ini SEPATUTNYA ke Ipoh tahun ini!

Apapun, tahniah kepada adik Kucai(pendebat terbaik keseluruhan dan Final), Os, Black, dan amsyar. Korg mmg mantop!







*tahun depan HKSBP kat Ipoh yok.! jom pakat p ramai2.. kita pertahankan piala!

July 12, 2011

Anda tahu ke tak? - Bulsit series






8 Julai, Jumaat

Suatu tempat di Ipoh

Restoran dlm sekolah



Hiz'da : Student ok?

P.Tua : Ok.* dgn nada yg sgt konfiden*.. Suma ok. Xda masalah sekarang.

Hiz'da : Oh. Fly xda dah?

P.Tua : Oh.. Xda2.. Suma ok.. Skrg ni da ada restoran. Tutup pkul 12 mlm .
Budak2 fly sbb depa lapa. Skrg ni dah ada kedai. Xde dah fly ni.

Bulsit 1 - *padahal pkul 11 tutup*. Kamonlah anda org yg patut tahu.
Bulsit 2 - *smlm je aq nampak budak2 fly selamba badak. Tiba2 kebetulan ada budak2 baru balik fly lalu dpan mata kami*

Hiz'da : Oh yeker? Disiplin ok?
P.Tua : Oh. ok2.. xda masalah skrg.

Bulsit 3 - *smlm je terang-terang nampak budak lados depan toilet. Padahal Warden ade kat SETIAP blok. Dehell...
Bulsit 4 - *skrg ni siren da xde signifikan. Pkul 7 pun sukati doraemon jer budak2 maen bola, futsal, rugby(oh mungkin boleh dikecualikan sbb skrg ni sudah jd sekolah rugbi). Paling beron sebab bukan senior je. Adik2 hingusan pun selamba doeh.
Bulsit 5 - *waktu prep, dlm pkul 9 lebih, selamba jer adik2 bebudak pom 1 dok mentelaah kat restoren. Ramai pulak.ni ok ker? *
Bulsit 6 - *Malam xph cerita, futsal dimana2*

Hiz'da : wah yeker.? study suma ok?
P.Tua : Oh. Pom 5 ok. bagus semua.

Bulsit 7 - *padahal dia yg terhegeh2 sukati suruh satu batch pom 5 re-shuffle sbb keputusan mid year yg mcm ...*
Bulsit 8 - *mungkin ok bagi beliau untuk sorg pelajar pom 5, yg akan amek exam beberapa bulan lg dpt 1 angka yg kurang 5 untuk addmath*

Hiz'da : Iye? Koko camna?
P.Tua : Ooooh.. Skrg rabgi kita hebat... Ragbi mng.... oh sukan ni pun.. Ragbi... Smpai negeri...

Hiz'da : Saya dgr hari ni ada hoki di Ipoh. STAR camner?
P.Tua : ooouh.. xtau plak

Bulsit 9 - *its ok nk bangga melebih. tp ambek tau psl yg lain dan jgn obses sgt. Ataupun itu je yg boleh dibangga?*

Hiz'da : *terus mendiamkan diri sambil melantak megi, membiarkan beliau membebel sorg2*
P.Tua : ......bla3.. kann... kannn.. kannnnn!

terkejut.. apekehel ni. nk suroh org mengiyakan pulak. sukati den lah. hukaloh.


Rumusan

Isinya lebih penting. Jangan hanya mendahulukan perubahan kosmetik semata-mata.
berbalik kepada tujuan awal penubuhan. Adakah sudah lupa?


Mungkin.. Kita perlu bertindak?

Wallahu'alam.



May 26, 2011

suara

Slm

sejak baru-baru ni, semenjak keputusan Sijil Penyeksaan Malaysia diumumkan, kecoh satu Malaya
tentang isu biasiswa. Hiz'da sangatlah kagum dengan suara lantang presiden MCA, DS Chua Soi Lek, dan juga timbalan presiden MIC. Semalam, diadakan sidang media bersama adik 17 tahun SMk Tuanku Jaafar yg mempertikai kegagalannya mendapat bisiswa JPA.

Adik Heema sgtlah kuciwa dgn keputusan tersebut sehingga berani membuat sidang media. Persoalannya sekarang, mengapa masih ada yg tercicir.? Menteri di Jbtn PM mengeluarkan fakta bahawa 300 biasiswa JPA diberi berdasarkan merit, 14% kepada bumiputera, dan 86% kepada bukan bumiputera. Berdasarkan matematik mudah,(xpyh guna further*), mungkin lebih kurang 22% shj bumiputera yg berjaya mendapatkan biasiswa JPA.

Untuk berlaku adil, oklah, kebanyakan biasiswa GLC seperti TNB, Khazanah, Petronas, diberi kpd bumiputera. Pandangan Hiz'da, mungkin pendekatan ini adil untuk bangsa yg merupakan 'majoriti' di Malaysia. Isu majoriti ini pun sgtlah luas. Majoriti miskin, majoriti masuk ke universiti Serenti, majoriti terlibat dgn lumba haram, mcm2 lagilah. Mungkin ini perkara yg dijustifikasi oleh kerajaan malaysia untuk membuat dasar sebegitu.

Namun pokok pangkal post kali ni bukan nak mempersoalkan isu 'keADilan', ataupun 'perKauman'/'assabiyah' ni. Tapi nak membincangkan mana pergi suara pemimpin Melayu yg gah dan lantang mempertahankan 'hak' Melayu. Mane pegi Pak berahim? mane pergi 'jihad'?
Kala ini, anak Melayu pun gagal mendapatkan biasiswa MARA. bayangkan, Mara pun tidak cukup untuk menampung 'pelajar cemerlang' sekarang. Tiada pula anak Melayu ke pejabat UMNO membuat bantahan. Tiada pun pejuang Melayu lantang mempersoalkan keciciran. Yang pasti, isu rasis tidak pernah timbul dalam kakitangan awam kecuali terhadap bangsa LAIN.

Cuba kaitkan dengan isu pekerja melayu yg tertindas di syarikat swasta, pelajar Melayu yg tercicir di sekolah Kebangsaan, byk lgla. Hilang terus suara pemimpin Melayu yg kononnya gah mempertahankan hak bangsa dan Agama. Kita sebenarnya bukan membincangkan hal kesamarataan. Tapi keadilan. Dalam bahasa inggeris, kesamarataan - equality, keadilan- fairness. Mungkin lebih rasional membincangkan isu keadilan daripada kesamarataan. Kerana kesamarataan adalah satu pernyataan positif(positive statement) yg hanya melibatkan fakta. Manakala keadilan adalah pernyataan norma(normative statement) yg melibatkan pertimbangan emosi.

Justeru, sebagai manusia yg bertimbang rasa, adakah patut kita hanya bercakap berdasarkan fakta semasa tanpa mempertimbangkan emosi dan perasaan, juga pandangan. Kerajaan sekarang bukannya memBiarkan kekurangan bangsa lain tetapi hanya memfokuskan kepada bumiputera yg Paling tercicir ini.

Mungkin ini hujah yg boleh digunapakai pemimpin melayu yg 'hilang ditelan keghairahan politik. Wallahu'alam. Pilihanraya umum pun dijangka akan terjadi tahun ini, bak kata 'manusia anugerah Tuhan'. Sama-sama lah kita mula mempertahankan hak masing-masing. Bak kata org, masa pilihanraya lah paling sesuai meminta daripada mana2 parti. Jom?



Jadi ingin sekali Hiz'da mengajak semua pihak yg bernas supaya memikirkan isu berbangkit ni supaya masalah yg berlaku dapat diselesaikan dengan aqal yg waras. Bukan dengan nafsu.

Sekian

May 15, 2011

terima kasih

Salam Ahad

esok, akan diadakan sambutan Hari Guru di sekolah bintang. Terasa sangat nostalgik. Teringat pula guru-guru di sekolah lama(bintang). Rindu juga. Mana tak nya, lima tahun, asam pedas, masin manis, semua dirasa bersama guru.

Kalau tugasnya sebagai warden, lagilah drama. Mulai subuh, mereka sudah bertugas. Teringat bunyi hon motosikal cikgu shahnun, warden yg dikatakan paling semangat.. Rindu juga bunyi rotan PK HEM ketika itu. Mungkin sudah lama tak menarik rakan, mengejut Subuh berjemaah. Ketua dorm atau pengawas perlu pastikan tiada yg tertinggal dan akhirnya 'sodorm'.. Ada sebabnya. kalau seorg 'kantoi' tak ke surau, padah satu dorm.

Sempena Hari Guru, molek rasanya merakam kenangan lama bersama guru, terutama di sekolah. Semasa sekolah-lah, peribadi kita dibentuk, Identiti diri dicari. Personaliti terumbang-ambing. Hiz'da tidak terkecuali. Secara peribadi, diri ini amatlah terhutang budi dengan cikgu noridah dan cikgu shahnun. Kedua-dua mereka inilah yg boleh dikatakan membentuk hiz'da.

Cikgu Noridah

atau pun kami panggil umi. Seorg yg sangat mesra dan bersifat keibuan. Beliau merupakan guru Bahasa Melayu dan penasihat kumpulan bahas. Mungkin itu sebabnya, kami amat rapat. Boleh dikatakan kami sekeluarga; HEXA FAMILY... Umi lah yg mengajar segala ilmu kepada hiz'da. bukan sahaja ilmu berbahas, tetapi juga realiti dan asam garam kehidupan. Panduan dan nasihatnya tak pernah dilupakan. PEsan umi

'jadilah insan yg berguna bukan shj kpd sekolah, tetapi masyarakat'..
lg satu
' kalau boleh jgn cari pasangan yg kaya, susah nanti' .. :P

Cikgu Shahnun - blog
boleh diterima jika dikatakan beliau merupakan mentor hiz'da ketika di sekolah. Semenjak masuk ke sekolah bintang, beliau mendidik, menanam semangat dan visi ke dalam diri hiz'da, sehingga menjadi ketua pelajar. Orangnya kecil tetapi jiwanya besar. Cikgu shahnun merupakan org seni. Lunak suaranya sgt dirindui, terutama ketika solat subuh. Pandai juga berpantun dan bersyair.
tak dapat diluahkan semua, jasa beliau sgtlah besar terhadap diri ini. Kagum terhadap beliau sgtlah tinggi terutama dalam melaksanakan kerja. Beliau sgt istiqamah dan kental.. Hiz'da tak pernah lupa cerita cikgu tentang peritnya hidup tanpa kasih bapa, tapi boleh juga jadi org berguna kpd masyarakat.

Sebenarnya ramai lagi guru yg memberikan impak besar kpd hiz'da. Cuma tak bolehla nak diceritakn semuanya kan ye dak..

Mungkin itu saja..

Selamat Hari Guru, cikgu.


10 interesting facts about teachers
  1. It was reported by school systems that Edgar Allan Poe showed up in class drunk even during the examinations.
  2. Teachers in China are highly respected. They hardly ever leave the profession and are reasonably paid. Teachers in Germany enjoy the same situation. Teachers in England a poorly regarded.
  3. The women of Iceland earn two-thirds of their nation’s university degrees.
  4. In ancient Greece teachers were paid higher wages than skilled craftsman. They received gifts from citizens also. The highest paid teachers in Greece were music teachers.
  5. More than half of Indonesia’s primary school teachers are under 30 years of age.
  6. In the U.S. the percentage of teachers over 48 is rising every year. The percentage oft teachers under 35 is decreasing.
  7. The teachers in ancient Rome were by and large Greek teachers who were slaves.
  8. 21 Percentage of high school students ages 15 to 17 who are holding down a full or part-time job.
  9. Teachers in Taiwan enjoy higher occupational prestige and greater job satisfaction than teachers in the United States. The social status of teachers is an indication of the current importance attached to education in a country.
  10. Salaries for high School teachers with 15 years of experience and the minimum level of education and training required to be certified exceeded $40,000 in 1998 in Denmark, Germany, Japan, and the Netherlands and exceeded $60,000 in Switzerland. The comparable salary for the United States was $35,000.

May 7, 2011





Next : A-levels exams


This is the event that will decide our destination.

For the sponsored students, there are 2 requirements; sponsors and universities
Private student, still, got to do their best for university requirement.

In the end, it is the personal satisfaction that matters most.

Ive tried my best
and
I am sure my friends did the same

So, lets give our best shot!


Insyaallah..

'Allah tidak akan membebani seseorg itu melainkan sesuai dgn kesanggupanya'
2:286


ameen..

April 28, 2011

Bukan mudah berkelana





Salam Jumaat


Berkesempatan beramah mesra dengan adik-adik dari MRSM Balik Pulau. Teringat pula kenangan semasa masih bersekolah.

Ya . Semua pernah melalui zaman sekolah. Bagi yang tidak, ruginya, turut simpati.
Ya . Semua pernah berhingus, menagih didikan guru.
Ya . Semua pernah berkawan ringkas, tanpa hipokrit

Itulah sekolah.

TAPI .. kemana selepas sekolah?

A-level?
Matrix?
Diploma?
STPM?
Ausmat?
SAT

merempit? dadah? rokok? kerja?


semuanya selepas sekolah.


pastikan pilihan itu tepat. realistik.

'aim the moon, at least you will reach the stars'.
walaupun kita maklum faktanya agak salah. mesej sangat penting.

dulu, senior saya kata, SPM ni exam paling susah dlm hidup.
rupanya salah.

Sempat memberi inspirasi.

Tak salah menuju menggapai langit. Tapi pastikan bumi dipijak dulu.


Kebanyakan org fikir perjalanan hidup sangat mudah. Kita merancang, Tuhan yg menentukan. 'Tell God your plan, He will laugh'. Dalam merancang, kita lupa tawakal. Kemudian berang pabila rancangan tak menjadi.

Bertanya, apa rancangan korg lepas SPM.

Optimis, 'blur', ragu, pessimis. Semua ada.

Rancanglah apa-apa pun. Yang penting. Bukan mudah berkelana.


(Mereka itu ialah): orang-orang yang bertaubat, yang beribadat, yang memuji Allah, yang mengembara (untuk menuntut ilmu dan mengembangkan Islam), yang rukuk, yang sujud, yang menyuruh berbuat kebaikan dan yang melarang daripada kejahatan, serta yang menjaga batas-batas hukum Allah. Dan gembirakanlah orang-orang yang beriman (yang bersifat demikian). (At-Taubah 9:112)




April 25, 2011

Size doesn't matter

Bonjour

Salam.


Siapa yg kenal mahmoud ahmadinejad. Presiden Iran yg lantang mengecam kuasa hegemoni barat? Tak kenal? Rugi. Kenal tak Napolean yg mengepalai Perancis? Memang lemah pengetahuan am kalau anda suma tak kenal slh sorg daripada dua.



'Straight to the point', mereka ni adalah pemimpin yg digentar dan dikagumi. Persamaan? Keduanya mempunyai ketinggian yg agak rendah jika nak dibandingkan dengan purata tinggi lelaki dewasa. Ahmadinejad mempunyai ketinggian kurang 6 kaki. Napolean pula dianggarkan kurang 5'6'' kaki. Rendah kan?

Kebanyakan org, biasanya hanya memandang org yg tinggi. Lumrah manusia, 'besar itu penting'. Jadi agak sukar bg mereka menerima pemimpin yg rendah. Fakta yg menarik, hampir kesemua calon presiden Amerika yg menang biasanya yg lebih tinggi. Ambil perhatian. BIASAnya, Bukan selalu.

Kesimpulannya agak lari dari topik. Ni nak bagitau. Kita mestilah keluar dari kepompong pemikiran yg lama. Isi di atas hanyalah contoh. Ada isi yg lebih penting utk disampaikan.

  • ramai sgt rakan yg menilai manusia melalui sifat luaran. sila bezakan antara personaliti dengan sikap, perangai dengan kematangan
  • ada yg lebih minat mendengar ucapan pada lapisan luar. cuba dengar intipati sebenarnya
  • memilih utk men'judge' org utk '1st impression' boleh, tapi tak berusaha utk mengenali lebih, sangat dangkal
  • jangan berusaha menonjolkan kebodohan

Itu saja


*post ini tiada unsur bias

April 24, 2011

Chips more'





Assalamualaikum

Mungkin kita tak sedar yg byk sgt benda dlm hidup ni yg macam chips more. 'Kejap ada, kejap tiada'..

  • idea . kadangkala idea mencurah-curah bila xdiperlukan. tapi tatkala memerah otak utk idea, hampa
  • kenyang . ni paling 'common' tapi kita xsedar.
  • motivasi . bermotivasi sgtlah senang tapi utk kekal bermotivasi sgt sukar
  • kesedaran . memang lumrah utk manusia tersedar daripada kesilapan. tapi ramai juga yg mengulanginya
  • kawan . sangat 'general'. kawan boleh dtg dan pergi. terutama kawan ketawa
  • rajin . susahnya nk kekal rajin.. kan?
  • mengantuk . yg ni sgt senang penyelesaiannya. tido suda.

March 26, 2011

Kiasu




Kurang sebulan lg.

Trial > A-level

Insyaallah.

Pray for me



March 12, 2011

5


I am in a great dilemma


Southampton
Bristol
Bath
Loughborough
Queen's Belfast



which one please?

March 8, 2011

Opportunity cost



Currently in intense study mode.
Phew. A-level is killing me..

'Success is the sum of small efforts, repeated day in and day out'. - is it true?

Nevertheless, I do believe 'Success is a journey, not a destination'.

Kameon.

-Hizda-

February 26, 2011