Follow me on twitter!

Fans :D

Follow by Email

July 14, 2011

penantian satu penyeksaan






Lebih 1 dekad Sekolah Tuanku Abdul Rahman kempunan piala Perdana Menteri, piala paling berprestij SBP, setiap pendebat SBP mesti memendam mimpi untuk menjulang piala Perdana Menteri. Manakan tidak, piala PM ni boleh kata sebagai penobat kehebatan sesuatu sekolah.
Mungkin masih ada debat UIAM, tapi bagi pelajar SBP, piala PM tetap paling utama.

Sudah pasti, STAR antara sekolah yg mengejar impian menggapai awan untuk menjulang piala tersebut. Semenjak zaman abg Hasril, piala tersebut mungkin sekadar lambaian jauh. Kini, impian jadi kenyataan. Molek kiranya segala puji dicurah kepada Umi Noridah yg bertungkus lumus berkorban jiwa dan raga demi pasukan debat STAR. Semenjak kehadiran Umi Noridah ke STAR pada tahun 2003*kurang pasti, hehe* , pasukan debat bm STAR bagaikan mati hidup semula.

Tidak lupa juga encik Shahnun yg rela dan setia mengiringi pasukan debat bm STAR. Juga guru2 yg pernah menyumbang keringat kepada pasukan debat bm STAR. Visi umi Noridah cukup tinggi, setelah membawa KISAS menjulang piala PM dan UIAM, STAR mesti mencapai yg sama. Begitulah lahirnya famili HEXA yg diasaskan oleh kami(Harinn, Farid, Bebet), bertujuan merapatkan hubungan kami. Hasilnya sangat mengagumkan. Apa yg paling penting sebenarnya adalah untuk memupuk semangat yg tinggi dlm adik2 pendebat. Oleh itu, rasa bangga dan kesedaran sebagai famili HEXA mmg diterapkan.

14 Julai, lagu Ilmu Panduan Hidup dan Rouse Up bergema di dewan gemilang PICC! Awal dan akhir. Seluruh warga STAR bagai histeria pabila pengacara majlis menyebut, 'usul diterima!'.. Ayat seterusnya semua tak kedengaran. STAROBA(terutama abg hasril, abg saleh, en fadzil), guru, dan pelajar STAR semua melompat keriangan bagaikan PICC kami yg punya. Haha... benar rasanya. Kami berkongsi impian yg sama. Kelibat pendebat lama seperti en azlan, abg adam, mama, celi, bapak, siraj, bebet, farid,acap, dan ramai lagi, jadi bukti betapa piala ini SEPATUTNYA ke Ipoh tahun ini!

Apapun, tahniah kepada adik Kucai(pendebat terbaik keseluruhan dan Final), Os, Black, dan amsyar. Korg mmg mantop!







*tahun depan HKSBP kat Ipoh yok.! jom pakat p ramai2.. kita pertahankan piala!

July 12, 2011

Anda tahu ke tak? - Bulsit series






8 Julai, Jumaat

Suatu tempat di Ipoh

Restoran dlm sekolah



Hiz'da : Student ok?

P.Tua : Ok.* dgn nada yg sgt konfiden*.. Suma ok. Xda masalah sekarang.

Hiz'da : Oh. Fly xda dah?

P.Tua : Oh.. Xda2.. Suma ok.. Skrg ni da ada restoran. Tutup pkul 12 mlm .
Budak2 fly sbb depa lapa. Skrg ni dah ada kedai. Xde dah fly ni.

Bulsit 1 - *padahal pkul 11 tutup*. Kamonlah anda org yg patut tahu.
Bulsit 2 - *smlm je aq nampak budak2 fly selamba badak. Tiba2 kebetulan ada budak2 baru balik fly lalu dpan mata kami*

Hiz'da : Oh yeker? Disiplin ok?
P.Tua : Oh. ok2.. xda masalah skrg.

Bulsit 3 - *smlm je terang-terang nampak budak lados depan toilet. Padahal Warden ade kat SETIAP blok. Dehell...
Bulsit 4 - *skrg ni siren da xde signifikan. Pkul 7 pun sukati doraemon jer budak2 maen bola, futsal, rugby(oh mungkin boleh dikecualikan sbb skrg ni sudah jd sekolah rugbi). Paling beron sebab bukan senior je. Adik2 hingusan pun selamba doeh.
Bulsit 5 - *waktu prep, dlm pkul 9 lebih, selamba jer adik2 bebudak pom 1 dok mentelaah kat restoren. Ramai pulak.ni ok ker? *
Bulsit 6 - *Malam xph cerita, futsal dimana2*

Hiz'da : wah yeker.? study suma ok?
P.Tua : Oh. Pom 5 ok. bagus semua.

Bulsit 7 - *padahal dia yg terhegeh2 sukati suruh satu batch pom 5 re-shuffle sbb keputusan mid year yg mcm ...*
Bulsit 8 - *mungkin ok bagi beliau untuk sorg pelajar pom 5, yg akan amek exam beberapa bulan lg dpt 1 angka yg kurang 5 untuk addmath*

Hiz'da : Iye? Koko camna?
P.Tua : Ooooh.. Skrg rabgi kita hebat... Ragbi mng.... oh sukan ni pun.. Ragbi... Smpai negeri...

Hiz'da : Saya dgr hari ni ada hoki di Ipoh. STAR camner?
P.Tua : ooouh.. xtau plak

Bulsit 9 - *its ok nk bangga melebih. tp ambek tau psl yg lain dan jgn obses sgt. Ataupun itu je yg boleh dibangga?*

Hiz'da : *terus mendiamkan diri sambil melantak megi, membiarkan beliau membebel sorg2*
P.Tua : ......bla3.. kann... kannn.. kannnnn!

terkejut.. apekehel ni. nk suroh org mengiyakan pulak. sukati den lah. hukaloh.


Rumusan

Isinya lebih penting. Jangan hanya mendahulukan perubahan kosmetik semata-mata.
berbalik kepada tujuan awal penubuhan. Adakah sudah lupa?


Mungkin.. Kita perlu bertindak?

Wallahu'alam.