Follow me on twitter!

Fans :D

Follow by Email

September 15, 2009

Rouse up!


ROuse up! Rouse up young STARIANS all.... aha korg sambung sendiri..

Assalamualaikum. Post kali ni agak sensitif. Bukan CASE SECITIVE kayh.


KEpada yg rase2 xde kaitan dgn post ni silalah mem'berambuskan' diri anda yeh.

*************************************************************************************

15 September 09, aq yg cuti awal sempena raye ni menggagahkan kaki ke alma mater tu. Mulanya agak berat hati sbb sume sedia maklum dgn isu yg hangat skrg. Jadi takut2 dgn membawa nama sbgai ex-STAR a.k.a STAROBA(walaupun blom daftar) aq pun pergila jugak ke STAR. Ceritanya aq tumpang rumah AFU.

Beginilah*versi skema sikit*.

Almaklum byk sgt tragedi yg berlaku mase terakhir2 kita kt cni. Diakui, rmai di antara kita yg meninggalkan alma mater ni dgn rasa kecewa,marah,tensen, down, sedih dan mcm2 lagi negatif feeling. Kesannnya aq nmpak sampai skrg sbb ramai je rakan2 yg tidak lagi proud mengakui diri sebagai STARIAN sepertimana ketika kite junior2 dlu.

Ade yg menyalahkan alma mater ini kerana terkandas. Ada yg melepaskan rasa mrh pd alma mater ni krn tidak berjya sperti rakan yg laen. Ada juga yg memencilkan diri kerana rasa malu dgn kejayaan yg laen. Tapi kita sbnrnya lupa bhw 'hanya kita yg menentukan hala tuju diri'.

MASALAH
Jgnlah jadi seperti segelintir senior yg terus memencil diri slps keluar. Mari same2 kita menyumbang kpd alma mater nih. Semua sedia maklum kan skrg alma mater ni bergolak dgn isu2 hangat. Jadi sudah mjadi tugas kita utk mencari penyelesaian, kalau tidak pun membntu pihak sekolah. Aq bukannya nak kite masuk campur dlm urusan besar seperti pertelingkahan antara STAROBA-ADMIN, tp jomla kita sama2 meredakan ketegangan.

Sekurang-kurangnya jomla lawat sekolah. Benar, mungkin ada segelintir guru yg tidak senang dgn segelintir kita, namun jgn lupa ada terlalu ramai lg guru dan pelajar yg mengharapkan kdtgn senior2 ni.

Keadaan skrg agak kritikal krn pelajar2 berada dlm keadaan terumbang ambing, terutama bdk lower form. Jadi sukakah anda melihat mereka yg sepatutnya menjaga dan menaikkan name alma mater ni menjadi perosak segalanya? Tidak kan? Ingatlah walaupun kita sudah menjejakkan kali keluar, namun apa2 berlaku cthnya jika tercalar nama almameter ini, pasti kesannya kita terima bersama.

Kpd yg masih terasa hati dgn para guru/admin, sudahlah, kita buang yg keruh dan ambil yg jernih. Pentingkanlah apa yg lebih penting seperti alma mater ni.

ISU
Kami di *** dah berbincang serba sedikit. Mmg, mslh bdk2 STAR(termasok kite) ialah kurangnya pendedahan tentang kejayaan senior2. Sbb tu lah mereka kurang motivasi,kabur tentang hala tuju masing, xde semangat nak berjaya. Ini fakta dan bukan mainan kata sbb berapa ramai antara kita yg tahu tntg SAT,IB,A-LEVEL,DIPLOMA,MATRIKS,ASASI, sblm keluar STAR. Mmglah, kita kurang diberi informasi tentang bnde2 ni sehingga terkinja2 slps SPM. kalau nak dibandingkan dgn pelajar2 SAS,koleq etc, kita nmpaknya jauh ketinggalan.

Penyelesaian
  • Berkomunikasi dgn para guru di sekolah
  • ambillah tahu perkembangan semasa
  • sesiapa yg berkesempatan anjurlah program2 utk student
  • lawatlah skolah sekurang2 sekali setahun
  • hilangkan rasa marah,kecewa,gelisah,takut dihati, ingatlah kejayaan dan kemanisan di sana
  • jgnlah fikirkan diri sendiri shj, kalau tidak mahu menyumbang kpd sekolah ingatlah guru, kalau tidak kpd guru, ingatlah sekolah
Jadi harapan aq besar agar kita kembali menyinar. SPM bukannya indikator KEJAYAAN. Jgn ada yg rasa inferior, segan silu plak.

Slm~
HARINN.


7 comments:

Al Falah Al Has said...

aku pon rindu almameter aku..muahaha...

i do agree with u...no matter wat happen..no matter how..we should proud to be ex student of mane2 skolah pon...sptotnye gitulah..so kpd kwn2 skalian..yok lah berbakti kat skolah even mase skolah dlu anda lgsg x berbakti..muahaha..

tpkn arinn..i think its not as wat u think..maybe some of ur fren..even my fren pon ade yg mcm xnk ade relation ngn skolah..tp deep inside dorg bersemgt cume dorg x tau pe kepntgn to do so...

opps..terlebeh sudah..cume aku stuju ngn post kali ni...tahniah3...

USB 2.617 said...

almameter? alma mater.

wlaupun sket je ckgu2 yg xske, impak dye besar la. smpai x-student mls nk pegi, sbb kalau pegi pun buat panas telinga jek.

why dont u suggest to the school to invite freshly graduated from star students to come n talk to the juniors? bukan la nk mengharapkan penghormatan smpai kena jemput, tp untuk menunjukkan yg kedatangan mereka ni dialu-alukan. takdela kena sindir nanti. just jemput informally la, through msj, facebook or what not. atleast dorg semangat sket la nk dtg. sometimes student nk pegi, tp sbb takut consequences masa kt sekolah nti, ramai yg batalkan niat.

just give it a try. one more thing, ayat point kau yg last tu cm tak kena sket. dalam ape jua keadaan, guru lebih penting dari sekolah. mne boleh sekolah lg penting dari guru.

Hiz'da said...
This comment has been removed by the author.
Hiz'da said...

palah : yolah ko... haha.. itula mslhnyer.. smpai xtahu kepentingan utk mengakui diri sbgai ex-student tertentu.

USB : aha,, betul2...rmai yg cmtuh.thx 4 da idea..
btw, tlg perhatikan perkataan MENYUMBANG ... dan fhmkan ayat tersebut dgn betul~

Syukri Sapuan said...

aku suka entri ko yang ni..

walaupun aq saktian, bukan staroba..peranan sbg alumni perlu dimainkan..

yeah~

Lotsvagen said...

walaweh
formal gilak post neh
tacing plak tuh
da la suasana raya
sobs

KY student said...

alumni penting ah... macam apa yang superseniors KY buat kat kita nanti masa MYC, MOC... memang best sebab dapat inspirasi..

masa ni la korang kena tolong adik2 korang. jangan tersesat jalan tiada pedoman. sirih kena pulang ke gagang.