Follow me on twitter!

Fans :D

Follow by Email

April 25, 2011

Size doesn't matter

Bonjour

Salam.


Siapa yg kenal mahmoud ahmadinejad. Presiden Iran yg lantang mengecam kuasa hegemoni barat? Tak kenal? Rugi. Kenal tak Napolean yg mengepalai Perancis? Memang lemah pengetahuan am kalau anda suma tak kenal slh sorg daripada dua.



'Straight to the point', mereka ni adalah pemimpin yg digentar dan dikagumi. Persamaan? Keduanya mempunyai ketinggian yg agak rendah jika nak dibandingkan dengan purata tinggi lelaki dewasa. Ahmadinejad mempunyai ketinggian kurang 6 kaki. Napolean pula dianggarkan kurang 5'6'' kaki. Rendah kan?

Kebanyakan org, biasanya hanya memandang org yg tinggi. Lumrah manusia, 'besar itu penting'. Jadi agak sukar bg mereka menerima pemimpin yg rendah. Fakta yg menarik, hampir kesemua calon presiden Amerika yg menang biasanya yg lebih tinggi. Ambil perhatian. BIASAnya, Bukan selalu.

Kesimpulannya agak lari dari topik. Ni nak bagitau. Kita mestilah keluar dari kepompong pemikiran yg lama. Isi di atas hanyalah contoh. Ada isi yg lebih penting utk disampaikan.

  • ramai sgt rakan yg menilai manusia melalui sifat luaran. sila bezakan antara personaliti dengan sikap, perangai dengan kematangan
  • ada yg lebih minat mendengar ucapan pada lapisan luar. cuba dengar intipati sebenarnya
  • memilih utk men'judge' org utk '1st impression' boleh, tapi tak berusaha utk mengenali lebih, sangat dangkal
  • jangan berusaha menonjolkan kebodohan

Itu saja


*post ini tiada unsur bias

7 comments:

Nina Mazlan said...

nak like, tp malu :S like jugak! :P

Anonymous said...

sbb kau kecik an an? :D

Zaidi Sarifuddin said...

i like.. sangat benar.. tiada yg benar melainkan benar semata-mata.. haha

Anonymous said...

trima je la.... kadang2 perbezaan tu satu kelebihan ....sng nak cilok time men bola

Ahmad Hamizan said...

ini ditujukan utk pirate ea? XD

fifi said...

aku suka kau mizan...

virgo_blue91 said...

harinn is talking about himself...siannyer harinn ade orang kutuk kau pendek sangat ke? or kecik sangat ke?(itu meragukan)