Follow me on twitter!

Fans :D

Follow by Email

July 1, 2009

BABI Ohhh BABI..!~

Ok.. Cuba anda tatap gambar ini... Renungkan sejenak...
Agaknya comel x binatang nih?


Baik gambar ini pula...Kasihan si kecil ni kan..
haha...Apa kaitannya?


Dunia skrg digemparkan dgn wabak selsema BABI atau Influenza A atau H1n1, tak kisahlah apa panggilannya.. Skrg bukan masanya utk bertekak tntg ISTILAH yg sesuai digunakan. Seperti yg dilakukan oleh tokok 'bijak' pandai Malaysia. Mereka seharusnya memfokuskan kpd langkah dan usaha pemulihan dan pencegahan. Xperlu menonjolkan publisiti murahan. *Do YOUR WORK MAN!!*. Bertekak mengenai apa istilah yg patut digunakan. Itu tidak penting.

Siapa yg harus diperslhkan?
Dalam kes ini, saya bukan hendak bertindak kejam. Tetapi melalui fakta autoritatif, dlm kes terbaru ini, sebanyak 11 kes import dan hanya 3 kes jangkitan tempatan. Bermakna kebanyakan kes berpunca daripada Rakyat asing ataupun rakyat Malaysia yg sgt bijak pandai menggunakan cuti yg ada dgn melancong ke negara2 yg sudah dimaklumkan mempunyai kes tersebut. Walaupun kerajaan sudah sedia menasihat MEREKA ini supaya menangguhkan lawatan. Jadi tidaklah kejam sekiranya saya menyatakan salah satu punca utama ialah keluarga yg 'bijak pandai-mempunyai byk sgt -wang-melancong-ke-luar-negara'.

Sekarang sudah 158 kes dicatatkan diMalaysia.. Kita bersyukur kerana setakat ini tiada korban nyawa. Tetapi tidak perlu menunggu ajal. Apa yg boleh anda lakukan sekrg adalah dgn menuruti arahan kerajaan. Tangguhkan lawatan anda ke luar negara. Jaga kebersihan.

Berikut merupakan info mengenai Selsema Babi..

Apakah Selesema Babi?
Selesema babi adalah sejenis penyakit respiratory yang ditemui dalam kawanan babi disebabkan oleh virus influenza jenis A (H1N1). Selesema babi ini dikesan saban tahun dan biasanya terjadinya kepada mereka yang mempunyai kaitan dengan babi. Manusia biasanya tidak dijangkiti oleh virus ini tetapi jangkitan terhadap manusia telah dikesan. Virus selesema babi telah dilaporkan merebak dari manusia ke manusia lain. Tetapi pada masa lepas, pemindahan virus ini adalah terhad dan menjangkiti sehingga tiga orang sahaja.

Adakah Virus Ini Berjangkit?
CDC telah mengesahkan bahawa virus ini (H1N1) adalah berjangkit dan merebak dari seorang ke seorang manusia lain. Walau bagaimanapun masih belum diketahui cara dan bagaimana mudahnya jangkitan ini terjadi.

Apakah Tanda-tanda dan Simptom Demam Babi Terhadap Manusia?
Simptom selesema babi ini terhadap manusia adalah sama dengan simptom selesema biasa seperti demam, batuk, sakit tekak, sakit badan, pening kepala, sejuk dan kelesuan. Ada juga sesetengah kes cirit-birit dan muntah yang berkait dengan selesema burung yang dilaporkan. Pada masa yang lepas, beberapa penyakit (kegagalan paru-paru dan sistem pernafasan) dan kematian telah dilaporkan dengan jangkitan selesema babi dalam manusia. Seperti virus selesema bermusim, selesema babi boleh menyebabkan keadaan kesihatan kronik.

Apa Yang Perlu Dilakukan Untuk Mengelak Daripada Dijangkiti Selesema?
Perkara yang terpenting sekali adalah membasuh tangan. Cuba untuk berada pada tahap yang paling sihat. Dapatkan tidur yang cukup. Sentiasa aktif, menangani tekanan, minum banyak air dan makan makanan berkhasiat. Cuba mengelak dari menyentuh tempat yang dicemari dengan virus. Mengelak hubungan dengan mereka yang sakit.

Apakah Kawasan-kawasan Yang Berkemungkinan Sebagai Tempat Yang Dicemari?
Kuman boleh merebak apabila seseorang menyentuh sesuatu yang dicemari dengan kuman dan menyentuh pula mata, mulut dan hidung mereka. Titisan rembesan dari batuk dan bersin dari mereka yang dijangkiti boleh bergerak melalui udara. Kuman boleh merebak apabila seseorang itu menyentuh titisan rembesan batuk dan bersin dari seorang di atas permukaan seperti meja dan permukaan lain dan menyentuh mata, mulut dan hidung sebelum membasuh tangan mereka.

Apa Yang Boleh Dilakukan Untuk Mengelak Daripada Dihinggapi Penyakit?
Buat masa ini belum lagi ada sebarang vaksin untuk melindungi dari selesema babi ini. Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk membantu menghalang penyebaran kuman yang menyebabkan penyakit pernafasan seperti demam selesema. Cubalah langkah-langkah ini untuk melindungi kesihatan anda:
* Tutup/lindung mulut dan hidung anda dengan tisu sewaktu bersin atau batuk. Buangkan tisu tersebut ke dalam tong sampah selepas menggunakannya. * Basuhlah tangan dengan sabun dan air dengan kerap terutamanya selepas batuk atau selesema. Pembersih tangan berasaskan alcohol juga berkesan. * Mengelak dari menyentuh mata, hidung dan mulut. Kuman boleh merebak dengan cara ini. * Jika anda sakit akibat demam selesema, disyorkan supaya anda tidak bekerja atau ke sekolah juga mengehadkan pergaulan dengan orang lain supaya mereka tidak dijangkiti.

Jika anda sakit anda perlu:-

* Tinggal di rumah dan mengelak hubungan dengan orang lain sebaik mungkin untuk mengelak jangkitan;
* Mendapatkan rawatan kecemasan jika mengalami tanda-tanda awal penyakit.

Jadi saya ada nasihat terakhir kepada rakan2 diluar.. Makanlah babi.. Pork Chop.. Sedap kan..? JOm melancong ke US, Australia..Canada... Jgn endahkan nasihat Tan Sri Ismail.. Kalau sakit xpayahlah jumpa doktor... . Kan?
TQ~


No comments: