Follow me on twitter!

Fans :D

Follow by Email

May 18, 2009

Budaya Ilmu?

          Slm WBT. Dgn nama Allah SWT YG Maha Pemurah Lg Maha Mengasihani. Baik hari ni, stlh lame tidak menulis, saya ingin berkongsi pendapat mengenai budaya ilmu di negaraku tercinta(bkn negarakuKU ya). Topik ni mmg hangat dan sudah menjadi sebati dalam klgn warga pendidik. Rencah kehidupan di negara ini sering menjadi saksi, bilakah kita akan berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dgn negara yg ternama dan terknl seperti JEPUN,CHINA,HK,KOREA,SINGAPURA. Kalau anda teliti, kesemua negara yg sy nyatakan td itu adalah jiran terdekat kita. Dahulunya kita pernah mendepani mereka. Tp sekarang, apa dah jadi?

        Rasanya jawapan kpd persoalan tu sgt sng dan semua org tahu.... Sblm kita pergi lebih jauh mari kta berkongsi sedikit situasi dan cerita.

Situasi 1 - Satu hari MAk Bedah Ummi kpd Ali Setan sdg menyikat rambut. Tiba2 cerminnya jatuh lalu pecah berderai di lantai. Cuba teka apakah yg difikirkannya?

Jgn tgk jwpn sblm anda jwb


- Mak Bedah terus pergi kpd suaminya Pak Dolah dan memberitahu ada alamat yg tidak baek dan mereka perlu berhati-hati


Situasi 2 - Dlm suasana yg hening, dingin dan nyaman, hujan turun renyai2, burung berkicau, ayam pun berkokok, di sebuah sekolah, malang sekali Cikgu Balqishah tidak dpt masuk ke kelasnya, tingkatan 4 Cekodok kerana ada perjumpaan mengejut dgn para guru. Habis shj perjumpaan.. Cgu tersebut masok ke kelas.. jeng3.Tekalah.. Apa muridnya sedang lakukan.

- Di suatu sudut, Mariaman sdg nyenyak tidur dgn air liuhnya yg meleleh, Chong Wei pula berbantalkan lengan, tidak terkecuali Budiman(ketua kelas) yg berbaring di kerusi. 

Situasi 3 - Sedang 'khusyuk' bekerja, tokoh2 syarikat GLC terkemuka negara,PETROMAS yg sedang sibuk 'berbincang' sambil minum kopi O tongkat Ali Power, dgn pakaian yg kemas,kacak bergaya, tali leher rapat terikat, baju digosok sehingga jelas 'side'nya, seluar dikiwi supaya hitam betul, kasut digilap menggunakan kain dan lilin. Rambutnya berkilat disapu segenggam gel Gatsby StrondHold.. Fuuh... Berkaca hitam cover mata. Tiba2 seorg pekerja baru yg sempoi/biasa berlalu berhampiran mereka. Apa yg mereka fikirkan?


- HUish..  mamat maner tuh? Budak baru ker? Selekeh betul. NI musti 'technician' baru yg ganti pak Dolah yg meninggal sakit kepala lutut tuh. Innalillah. Xpun die ni musti budak ofis yg gnti Zulfakar yg eksiden merempit aritu. Ish2.. Hish. Dtg mintak 2 ringgit la tu. 


Situasi 4 - Rozana akhirnya berpeluang melanjutkan pelajaran ke UTM dlm bidang kejuruteraan mekanikal. Malang sekali sesudah tamat pegajiannya, negara ini sudah memiliki lebih jurutera(hahaha.. biler tuh) dan Roz terpaksa menganggur. Selama 2 tahun... Beliau terus... terus,,, dan terus... menganggur.. Mencari bidang pekerjaan yg 'seswai' dgnnya... Iyalah.. Belajar di MIT.. mustila nk jd jurutera kan... Kasihan. sudah 10 tahun mencari.. Apa pndgn anda?

- tulah. sepatutnya kerajaan menyediakan lebih peluang pekerjaan kpd graduan professionallllll ini. Rugilah pelajaran yg mereka dpt itu. Xkan belajar kejuruteraan mekanikal nk kerja jurujual pulak. " Beri peluang kpd rakyat MALAYSIA!" 


Kalaulah jawapan yg anda fikirkan sama ataupun lebih kurang dgn jawapan yg saya berikan ut setiap situasi ini. Insaflah. Inikah budaya ilmu di Malaysia. 
Baik. saya ingin mengulas lanjut dan menerangkan setiap situasi.

Situasi 1 - Aisy.. Asal cermin pecah je alamat xbaik la, ada bnda buruk bakal berlaku la, inilah yg ISlam katakan sbgai KHURAFAT. Kita menganggap sesuatu yg terjadi itu berkait rapat. Kdgkala mmgla terjadi tp mungkin itu hanya kebetulan. kenapa tak ckp cermin tu jatuh kerana tidak tahan dgn 'kejelitaan' Mak Bedah, ataupun mungkin ada gegaran di sekitar muka bumi di kampung kerana ada raksasa muncul. 
Masalah ini masih terjadi sehingga kini dan dikhuatiri terus berlaku. Budaya lama masyarakat zmn dahulukala ini menunjukkan betapa 'rajinnya' mereka berfikir. Mudah sahaja dikaitkan setiap elemen yg berlaku agar jwpn yg dicari dijumpai. Mengapa tidak dikaji dgn mendalam sbb cermin tersebut jatuh. Mungkin pakunya sudah bengkok, kayunya reput, ataupun rumah tersebut yg sudah mahu roboh. Siapa tahu kan. Kajilah.. Kajilah...


Situasi 2 - Asal guru tidak masuk ke kelas, pasti saja ada pelajar yg mengambil kesempatan dgn menganggapnya  'break time'. Sedangkan ramai saja pelajar skrg yg merungut terlalu byk kerja sekolah la, tidak cukup masa belajar, soalan peperiksaan terlalu susahla.. Mcm2.. Mengapa tidak mereka mengambil kesempatan secara positif masa yg terluang itu, mereka gunakan sebaik mungkin menyiapkan kerja rumah yg ada. jadi di rumah dan masa lapang yg lain boleh digunakan utk mengulangkaji pelajaran ataupun melaksanakan hobi2 mereka.


Situasi 3 - Mengapakah seringkali kita begitu mudah dicop oleh masyarakat? Kalau anda baca artikel saya sblm ini yg menyebut tntng 'We make final judgement at first sight', ini merupakan kritikal yg sdg berlaku di negara kita. Apakah kaitannya pemakaian dgn pencapaian dan taraf kerja seseorg? Siapa tahu mungkin lelaki baru itu Pengarah baru di HR Department. Siapa tahu mungkin dia pengganti CEO PETROMAS. Heh. YG pentingnya 'performance'. Sedangkan mereka yg berpakaian segak itu khusyuk entah berbincang apa sambil minum2.. Layakkah memandang negatif insan lain?

Situasi 4 - Ya.! Inilah masalah paling kritikal yg sedang berlaku ketika ini. Ketika saya sdg menulis, lebih kurang 80 000 graduan menganggur. Apakah masalahnya? Ini antara sebabnya. Mereka yg belajar kejuruteraan hanya mahu menjadi jurutera, mereka yg belajar nursing hanya mahu jadi Nurse, mereka yg belajar akaun hanya mahu menjadi akauntan. Tahukah anda di Jepun, seseorg yg belajar HISTORY tidak semestinya menjadi HISTORIAN, seseorg graduan Engineering mungkin juga menjadi Peniaga Sushi, seseorg yg ambil LAW tidak semestinya jd LAWYER. Inilah budaya ilmu di sana. Mereka mengambilnya apa yg dipelajari sebagai ilmu. Bukan utk menentukan haja tuju hidup. 


       Jadi mudah sahaja, sesiapa yg mempunyai mslh2 berikut, baikilah personaliti anda, tambahan pula jika ada ahli keluarga anda yg begitu. Cubalah bantu mereka mencari hala tuju hidup yg lebih sesuai. Ubahlah keluarga anda. Barulah lebih mudah utk mengubah dan membantu masyarakat lain. Bila lagi PROTON kita akan mengatasi KOREA. Bila lagi kita akan terus diperkecilkan oleh Singapura yg saiznya tidak lebih drpd Selangor. Bila lagi kita akan menyamai taraf Jepun yg maju tidak smpai Jubli Emas kemerdekaan Malaysia. Amalkanlah budaya ilmu yg tepat di Malaysia. 



Sedarlah...~~

9 comments:

Al Falah Al Has said...

nice writing...

sgt stuju utk situasi 4 tu..tp situasi 2 tu..ermm..bkn tu budaya ilmu..tp tu r pluang tok merehatkn diri kat kelas dlm usaha bermesra2 ngn kelas..muahaha..(ape aku merepek ni..)

papepon...budaya ilmu ko mmg gerek..hahaha

Hiz'da said...

falah>> time kaseh ats persetujuan.. pluang utk bermesra dgn kelas? ehem.. . xtahula kalau ko ade niat bermesra dgn kelas ye. dgn meniduri kelas?. ish2..

heh~

Al Falah Al Has said...

1stly...kuang asam aku tujukn khas utk kamoo ye harinn..hahaha..

cehh...lg x mao ngaku ko fan no1 af..xpe2..aku rahsiakn..aku x gtau org len..hehehe...

tpkn..iks n ape tah lg tu..aku x phm r..xplain pliss???

papercat said...

okokok..

phm3...ckgu...trima kasih ckgu..

hehehe...

c0p3...wah3..mengikuti perkembgn produk2 af nmpk..hehe..xpe2..nnt pasni jd 'IBG'..hahaha

najihah iman said...

salam ziarah..

-sronok mbaca..

FiQnocchio si kipas-ssh-mati Real Madrid said...

sori, weh...
komen ni xder kene ngene ngn post ko kali nih...

cumer nk gtau ko, ader satu competition design logo utk goal.com..
aper kater ko try, ko kan terer dlm bidang nih..hehe..
nah, aku bg 2 link dier..

http://goal.com/en-us/news/1944/goalcom/2009/05/19/1275296/ready-set-design-goalcoms-new-logo-contest-is-open

http://www.goal.com/en-us/news/1944/goalcom/2009/05/11/1259881/goalcom-logo-contest-create-our-new-logo

Hiz'da said...

syafiq> owho.. tq ar bro..

najihah iman> hurm.. time kaseh atas kesudian

.:.nurhidayah.:. said...

1st thing 1st.

klu ko la kan,penat2 ko blaja engineering,ttb terpaksa menganggur.

apa ko rse time tuh?

aku rse sbb tu ko wat freelance as designer,hehe.

teroka peluang perniagaan.bijak3.

tp,mmg btol pun apa yg ko ckp.budaya ilmu kurang or maybe tade,budaya laen ade la byk eg merempit,ragut,samun,dadah n etc.

negaraku terchenta,apa suda jadi?

Hiz'da said...

dayah>> huhu..btol3.. bijak r ko..heh