Follow me on twitter!

Fans :D

Follow by Email

February 13, 2009

Cerita Saya...:Road to East Asean Youth Leadership Forum

Assalamualaikum...~
Sbnrnya xda niat nak cter pasal nih.. tp ader kwn yg mintak...Jd untuk tidak melukakan hati beliau.. saya nak cerita serba sedikit tentang kunjungan ke bangkok pada tahun 2007 dan 2008(sbnrnye saye pegi dua kali, tahun 2008 kementerian telefon ke sekolah mengatakan perlu seseorg yg dah ade pengalaman di sane.. so nampaknye saye bernaseb baek,, rezeki..Alhamdulillah.)..

Ok2... berbalik kepada 'trip' pertama saya ke bangkok,, pada November 2007.. Ceritanya begini...

Satu hari, cikgu saya yang cukup dikenali di sekolah(dedikasi dan semangatnya) datang menjenguk saya di bilik guru...Apa yang saya buat di BILIK GURU? Nanti saya cerita. OK sambung balik.. Beliau(cikgu saya tuh) datang bersama 'org kuat' sekolah, tak lain xbukan pen.kanan kami yang sentiasa segak dan kemas. **Wah2**. Kedatangan mereka agak mengejutkan. Pada saat dan ketika ini, saya agak sibuk dengan persiapan pasukan Formula 1(mylonglasting team GOLDEN ZR) yang akan bertanding ke peringkat nasional xlama lagi. Cikgu tersebut memanggil saya yg ketika itu sedang sibuk menatap litar, meneliti litar yg tetibe 'problem'.. "alai,cmner nih".. keluh slh seorg rakanku...
"Harinn, cikgu nak jumpe", terhenti seketika keasyikan 'melayan' litar yg dari tadi buat mslh..

Huh..**Ape lagi nih**..

Apa yg saya harapkan ketika itu ialah berita yang baik2 sahaja kerana saya ingin mengenepikan semua gangguan untuk memfokuskan kepada Formula 1 nih..iyalah.. pertama kali bertanding, masok peringkat nasional plak.. Besar harapan kami agar dapat menjulang piala(kalau x pun salah satu anugerah dahle) pada pertandingan yang akan bertempat di Times Square,KL nanti.
"Cikgu ade bende nk bincang nih", ingat lagi saya nada yg slumber tp agak serius beliau.
"Camni, sekolah telah memilih awak untuk mewakili negara, ada kursus kepimpinan", jelas beliau.**Alamak!Abesla akuh**..
"Kat mane cikgu?", tanyaku dengan nada cemas dan agak xbersedia.
"Di Bangkok?".. huis..jauhnyer.. alemek, saya sblm ni Perlis pun xlepas lg, inikan pula bangkok, Thailand. teringat pula saya tentang peristiwa org ISlam dibunuh secara kejam Thailand. Mcm2 saya bayangkan. Arghh.. Itu di selatan Thai.. ini Bangkok.. xpe2.. 'think positive'..

"Bila cikgu?", soalan yg paling penting.. saya ajukan kpd cikguku itu..
"Erm. nila mslnhyer.. Tarikhnye clash dgn F1 kamu tuh", ringkas, mudah dan selambe..
Nampaknye mmg tepat jangkaan saya.. Dah agak da.. Situasi mcm ni mesti akan berlaku..
"Kita kne bincang, kamu kne buat keputusan, kalau kamu xnk kami bg org laen. Tp ingat, peluang xdtg dua kali. Kami nk keputusan skrg.Urgent!"
**Wah2, sudahla dtg tiba2..Xpe2 saya phm cikgu.. Biasela tugas** adui..cmne nih..
Saya pun meminta izin kpd cikgu untuk pergi berbincang dgn 'team'. Amat penting utk kami bincang perkara ini.Setakat ini semua keputusan kami bincangkan sepakat. Inikan pula perkara yang amat penting ini. mana xnya. Saya ketua kumpulan a.k.a. Team Manager Golden ZR. Org kate ketua tu nadi. Mcm manusia, tnpa nadi jadila zombie(mayat hidup). Xkn saya nak biarkan rakan2 terkapai2 di Times Square nanti. Saya tahu mereka perlukan saya, sebagai ketua..dan sahabat..

Saya memanggil rakan2. Dibawa berkumpul.
"Weh, Kite ade mslh sket r", saya cuba mengawal keadaan.
"Ape? Kereta rosak? tayar ok kan?" , "Xcukup duit ker" , "Mesin ok jer" , "Ko nak balik ker?"
"Ape mslhnyer?", "harinn, KO ok ker?", bertalu-talu soalan rakanku bertiga nih ajukan. Aku tahu mereka pun cemas juga. Gelora pertandingan yg xlama saja lagi membuatkan darah muda mereka membuak-buak. Kini, segalanya telah mereka dan saya korbankan. Apa mslhnya lg? Alahai...
Akhirnya saya terangkan situasi yg sbnrnya skrg. Suasana tiba2 sunyi seketika. Masing memandang saya dengan tajam. Tersimpan kata2/perasaan/isi hati yg mendalam.
"Abes tu, cmner? Ko nk pegi mane satu?", tanya salah seorg daripada mereka.
Saya terkedu. Xtahu nk jawap apa dan bagaimana.
"kalau ko xp F1, ktorg xnk p gak!", tiba2 rakanku mencelah, menambah perasan bersalah saya. Seolah-olah mereka dapat membaca isi hati yg saya pendam ini.
"harinn..!!cmner nih?", ada rakanku yg memujuk, cuba menenangkan suasana.

bersambung...

4 comments:

syara said...

*Jd untuk tidak melukakan hati beliau*

uih terharu..time kaseh2.=P

hehe..kiranya ko dlm dilema la ni ek?

kesian.ketua berkaliber jgak ko ni.


hamb0i2..ko berhenti part saspen plak ek!

p/s=pe kate ko buat pop up komen.
pegi kat setting c0mment.

syara said...

lepas ni bulih citer plak pengalaman k0 sbg ketua pelajar kt sane.ko kan ketua segala pengawas kn?(ye ke).

x p0n citer pasal gamba banyak2 kt dlm frenster ko.*nyeb0k je aku.=D

zaidi sarifuddin said...

mane sambungannye dey??
haha

-Hexa Hiz'Da- said...

xde mud,,nnti r..heh